12. dubna 2018 - 175. výročí Restaurace U Pinkasů - Restaurace U Pinkasů

Restaurace U Pinkasů

+420 221 111 152 Denně 10:00-22:30
Čeština English Deutsch

175. výročí Restaurace U Pinkasů

12. dubna 2018

(Praha – 11. října 2018) - Už podeváté vyběhli ti nejlepší výčepní a číšníci po schodech v Restauraci U Pinkasů v populárním závodě Pinkasova noční můra. Každoročně tak vzdávají hold všem, kteří v této legendární pražské hospodě běhali s pivem a pro které se zdejších 41 schodů ze sklepa stalo opravdovou noční můrou. Bezprostředně po soutěži navštívil restauraci dobový pivovarský průvod na čele s emeritním vrchním sládkem Václavem Berkou, který narazil sud s nefiltrovaným ležákem a zahájil tak měsíční oslavy 176. výročí první várky Pilsner Urquell ve vybraných restauracích a hospodách po celé České republice. První zastávkou byli právě Pinkasovi, kde se toto pivo čepuje od roku 1843.

Letos k dosavadním osmi podpisům na historické kožené výčepní zástěře přibyl autogram již devátého vítěze populárního závodu „Pinkasova noční můra“ - běhu výčepních a číšníků z Pinkasova sklepa po 41 schodech s 10 načepovanými půllitry piva. Stal se jím Michal Lazur z restaurace Kobyla s rekordním časem 1:25,64. Letos soutěžili reprezentanti známých hospod a pivnic, v nichž se čepuje Pilsner Urquell, nejen z celé republiky, ale i z Německa, Velké Británie, Švédska, Rumunska …

Předchůdci unesli i 15 půllitrů

 „Restaurace U Pinkasů je pro pivo Pilsner Urquell od svého vzniku v roce 1843 vlajkovou lodí kvality. Jakub Pinkas, svým původem krejčí, nebyl svazován žádnými tehdejšími gastronomickými stereotypy - jako bylo například tehdy běžné čepování piva ze sudu do džbánů a následné přelévání do sklenic u stolu - a půllitry naplňoval přímo ze sudů ve sklepě, odkud je následně vynášel hostům. Touto změnou podstatně zvýšil kvalitu podávaného plzeňského piva, ale způsob servírování znamenal ustavičné běhání po schodech nahoru a dolů. A aby se schody šetřil, nakládal si na jednu rundu co nejvíce půllitrů,“ připomíná historické kořeny soutěže Karel Doubek, ředitel společnosti Adria – Neptun, s.r.o. provozující Restauraci U Pinkasů.  

Deset Petřínů za směnu

Běhání po schodech vydrželo U Pinkasů mnoho let a stalo se tak „noční můrou“ výčepních, kteří byli na konci šichty dosti „uběhaní“. „Však se také dlouho říkávalo, že sloužit U Pinkasů je za trest,“ připomíná František Novotný, ředitel restaurace. „Vždyť každý výčepní musel každodenně schody absolvovat tolikrát, že by to vydalo na minimálně deset Petřínských rozhleden. Dříve obsluhující unesli najednou i patnáct půllitrů. Hlavně aby si ušetřili ony pověstné schody.“

V soutěži je rozhodující nejen čas uběhnutý s deseti půllitry, ale i kvalita načepovaného piva, kterou také letos hodnotila tříčlenná odborná porota v čele s emeritním vrchním sládkem Plzeňského Prazdroje Václavem Berkou. Trestné body za kvalitu ale uděloval i „domácí“ Pilsner Urquell Master  Bartender 2012 a držitel hrdého titulu Pan výčepní - Ota Haurythun.  Třetím členem poroty byl Jakub Wehrenberg, herec, hudebník a moderátor, ale především již řadu let vážený host Restaurace U Pinkasů.

  „Správně načepovat skvělé pivo, to je sice umění, ale bez toho, aby se co nejrychleji dostalo k hostovi, je to na nic. Aby každý host dostal to nejkvalitnější pivo, to je zásluha početné armády číšníků, lidí, kteří nejsou tak vidět jako ti za výčepy,“ pochválil účastníky Václav Berka za celou porotu. 

Konečné pořadí 9. ročníku běhu Pinkasova noční můra:

  1. Michal Lazur (restaurace Kobyla)
  2. Jakub Kohoutek (restaurace Mlsnej Kocour)
  3. Igor Kolivoško (restaurace Malostránská beseda)

Kromě vítězných cen v podobě vzácné můry, poukazu na konzumaci U Pinkasů a 30l sudu piva Pilsner Urquell se vítěz mohl podepsat na koženou výčepní zástěru, na kterou se již zvěčnili vítězové minulých ročníků běhu. Zástěra visí v horním patře vedle výčepu v restauraci U Pinkasů jako připomínka nejlepšího výkonu pro další ročníky běhu. 

Dosavadní vítězové

2010      Daniel Kouble (restaurace Na Spilce v Plzni) s časem 1:35,37

2011      Petr Sýkora (restaurace U Sládečků v Praze) s časem 1:59

2012      Michal Lazur (restaurace Kobyla v Praze) s časem 1:44

2013      Václav Kohout (restaurace Malostranská beseda v Praze) s časem 1:43,03

2014      Jan Bejšovec (pivnice Konvikt v Praze) s časem 2:00,46

2015      Lukáš Pešík (restaurace U Pinkasů v Praze) s časem 1:40,55

2016      Jakub Kohoutek, Restaurace Mlsnej Kocour v Praze s časem 1:39,98

2017      Michal Lazur (restaurace Kobyla v Praze) s dosud rekordním časem 1:29,98

2018 Michal Lazur (restaurace Kobyla v Praze) s rekordním časem 1:25,64.

Informace o Restaurace U Pinkasů

Málokterá restaurace se může pyšnit mnohaletou historií, téměř stejně tak dlouhou jako samo plzeňské pivo, které se tu čepuje. Zakrátko tomu bude již 176 let, kdy forman Martin Salzmann přivezl z Plzně do Prahy dvě vědra prvního zlatého ležáku Pilsner Urquell, a to necelý půlrok po jeho zrodu datovaném 5. říjnem 1842 v tehdejším Měšťanském pivovaru v Plzni. Když poprvé Jakub Pinkas ochutnal lahodně řízný nápoj, netrvalo dlouho a opustil řemeslo krejčího; místo šití řeholních rouch se k pozdější radosti mnoha vážených pražských osobností i každodenních štamgastů stal hospodským. Kvalita plzeňského piva byla ve zdejším podniku od počátku nade vším a hospodský Pinkas přišel i s originálním způsobem servírování, hlavně aby si pivo zachovalo svou prvotřídní kvalitu a jedinečnou vůni i chuť, díky které se stalo skutečnou pivní legendou a pravzorem všech spodně kvašených ležáků světa.   

U Pinkasů se tvořily národní dějiny

U Pinkasů se skutečně stali svědky rodících se českých národních dějin. Díky své jedinečnosti, kvalitě piva i způsobu jeho čepování se zdejší hospoda stala rázem centrem společenského, kulturního i politického dění. Již za národního obrození sem docházely významné osobnosti jako František Palacký, Josef Jungmann, P. J. Šafařík, František Rieger či například K. H. Borovský a osnovali tu vznik samostatného českého státu. Během dlouhých 17 dekád si za vynikajícím plzeňským ležákem našli cestu i takoví čeští velikáni jako básníci J. Vrchlický, J. Neruda, K. J. Erben, vynálezce F. Křižík, prezident T. G. Masaryk, také T. Baťa a nekonečná řada umělců jako J. Hašek, V. Burian, B. Hrabal, S. Zázvorková, R. Hrušínský, M. Forman, V. Havel, kteří patřili ke stálým štamgastům či vzácným hostům této restaurace. Dodnes se restaurace těší přízni řady skalních příznivců a někteří z nich tu mají v prosklené skříňce hned vedle výčepu v přízemí vystaven vlastní půllitr. Nechybí mezi nimi dvojnásobná olympijská vítězka, oštěpařka Barbora Špotáková, kapela Tři sestry, hokejista František Kučera a mnoho dalších. V roce 2013 byl při příležitosti 170. výročí založení pivnice zvolen králem štamgastů herec Jan Werich.  

Současná podoba restaurace

V pěti prostorách rozmístěných na třech podlažích, letní předzahrádce a zahradě u paty chrámu Panny Marie Sněžné nabízí staročeská stylová restaurace takzvanou hladinku plzeňského a staročeské speciality z receptur 19. století. Jednou z kulinářských specialit je masový závin nebo recept na původní pikantní masovou směs zapečenou v listovém těstě, který získal restaurant na vlastní žádost přímo od Plzeňského Prazdroje a pochází z poloviny 19. století. 

Původní ledárna a Pinkasova formanka ve sklepě s goticko-renesančními základy jsou dnes využity jako klasické pivnice až pro 80 hostů. Pravá část přízemí, tzv. Dolní sněmovna, zachovává svůj původní ráz a kromě 35 míst k sezení se hosté občerstvují místními specialitami i vestoje. Mimo Horní sněmovnu jsou zde Krejčovna a Brabcův salonek, ideální pro uzavřenou společnost, s kapacitou 70 míst k sezení. V 1. patře se vaří dobová jídla podle originálních receptur z konce 19. století. Vavřincova kuchyně s kapacitou 40 míst je ideální pro polední stravovaní a respektuje i potřeby moderní zdravé výživy. Zadní zahrádka s „gotickou klimatizací“ využívá jedinečné atmosféry prostoru mezi restaurací a chrámem Panny Marie Sněžné a je ideální k chladivému letnímu posezení.

Pivo se U Pinkasů čepuje na třech stálých výčepech, které v létě na zahrádce posiluje ještě čtvrtý. Restaurace je držitelem Certifikátu za příkladnou péči o čepované pivo udělovaného Plzeňským Prazdrojem.