Pinkasova noční můra 2019
9.října 2019
10 let populárnímu běhu výčepních do schodů – i letos s mezinárodní účastí!
Oslava první várky Pilsner Urquell odstartovala.
(Praha – 9. října 2019) - Už podesáté vyběhli ti nejlepší výčepní a číšníci po schodech v Restauraci U Pinkasů v populárním závodě Pinkasova noční můra. Každoročně tak vzdávají hold všem, kteří v této legendární pražské hospodě běhali s pivem a pro které se zdejších 41 schodů ze sklepa stalo opravdovou noční můrou. Bezprostředně po soutěži navštívil restauraci dobový pivovarský průvod v čele s emeritním vrchním sládkem Václavem Berkou, který narazil sud s nefiltrovaným ležákem a zahájil tak měsíční oslavy 177. výročí první várky Pilsner Urquell ve vybraných restauracích a hospodách po celé České republice. První zastávkou byli právě Pinkasovi, kde se toto pivo čepuje od roku 1843.
Letos k dosavadním devíti podpisům na historické kožené výčepní zástěře přibyl autogram již desátého vítěze populárního závodu „Pinkasova noční můra“ - běhu výčepních a číšníků z Pinkasova sklepa po 41 schodech s 10 načepovanými půllitry piva. Stal se jím Jacek Maliszewski z Varšavské restaurace Česká Pivní Restaurace s časem 1:36,53. Letos soutěžili reprezentanti známých hospod a pivnic, v nichž se čepuje Pilsner Urquell, nejen z celé republiky, ale i z Velké Británie, Německa, Polska, Rumunska a Maďarska.
Předchůdci unesli i 15 půllitrů
„Restaurace U Pinkasů je pro pivo Pilsner Urquell od svého vzniku v roce 1843 vlajkovou lodí kvality. Jakub Pinkas, svým původem krejčí, nebyl svazován žádnými tehdejšími gastronomickými stereotypy - jako bylo například tehdy běžné čepování piva ze sudu do džbánů a následné přelévání do sklenic u stolu - a půllitry naplňoval přímo ze sudů ve sklepě, odkud je následně vynášel hostům. Touto změnou podstatně zvýšil kvalitu podávaného plzeňského piva, ale způsob servírování znamenal ustavičné běhání po schodech nahoru a dolů. A aby se schody šetřil, nakládal si na jednu rundu co nejvíce půllitrů,“ připomíná historické kořeny soutěže Karel Doubek, ředitel společnosti Adria – Neptun, s.r.o. provozující Restauraci U Pinkasů.
V soutěži je rozhodující nejen čas uběhnutý s deseti půllitry, ale i kvalita načepovaného piva, kterou také letos hodnotila tříčlenná odborná porota v čele s emeritním vrchním sládkem Plzeňského Prazdroje Václavem Berkou. Trestné body za kvalitu ale uděloval i matador soutěže Pinkasova noční můra, trojnásobný vítěz této soutěže a výčepní v restauraci Kobyla v Praze - Michal Lazur. Třetím členem poroty letos byl Tomáš Babica, starší výčepní Restaurace U Pinkasů.
Konečné pořadí jubilejního 10. ročníku běhu Pinkasova noční můra:
- Jacek Maliszewski z České Pivní Restaurace ve Varšavě
- Igor Kolivoško z restaurace Červený Jelen v Praze
- Marcel Šos z restaurace Lokál Dlouhááá v Praze
Kromě vítězných cen v podobě vzácné můry, poukazu na konzumaci U Pinkasů a 30l sudu piva Pilsner Urquell se vítěz mohl podepsat na koženou výčepní zástěru, na kterou se již zvěčnili vítězové minulých ročníků běhu. Zástěra visí v horním patře vedle výčepu v restauraci U Pinkasů jako připomínka nejlepšího výkonu pro další ročníky běhu.
Dosavadní vítězové
2010 Daniel Kouble (restaurace Na Spilce v Plzni) s časem 1:35,37
2011 Petr Sýkora (restaurace U Sládečků v Praze) s časem 1:59
2012 Michal Lazur (restaurace Kobyla v Praze) s časem 1:44
2013 Václav Kohout (restaurace Malostranská beseda v Praze) s časem 1:43,03
2014 Jan Bejšovec (pivnice Konvikt v Praze) s časem 2:00,46
2015 Lukáš Pešík (restaurace U Pinkasů v Praze) s časem 1:40,55
2016 Jakub Kohoutek, Restaurace Mlsnej Kocour v Praze s časem 1:39,98
2017 Michal Lazur (restaurace Kobyla v Praze) s dosud rekordním časem 1:29,98
2018 Michal Lazur (restaurace Kobyla v Praze) s rekordním časem 1:25,64.
2019 Jacek Maliszewski s časem 1:36,53.
Pivní legenda
Málokterá restaurace se může pyšnit mnohaletou historií, téměř stejně tak dlouhou jako samo plzeňské pivo, které se tu čepuje.
U Pinkasů se skutečně stali svědky rodících se českých národních dějin. Díky své jedinečnosti, kvalitě piva i způsobu jeho čepování se zdejší hospoda stala rázem centrem společenského, kulturního i politického dění. Již za národního obrození sem docházely významné osobnosti jako František Palacký, Josef Jungmann, P. J. Šafařík, František Rieger či například K. H. Borovský a osnovali tu vznik samostatného českého státu. Během dlouhých 17 dekád si za vynikajícím plzeňským ležákem našli cestu i takoví čeští velikáni jako básníci J. Vrchlický, J. Neruda, K. J. Erben, vynálezce F. Křižík, prezident T. G. Masaryk, také T. Baťa a nekonečná řada umělců jako J. Hašek, V. Burian, B. Hrabal, S. Zázvorková, R. Hrušínský, M. Forman, V. Havel, kteří patřili ke stálým štamgastům či vzácným hostům této restaurace. Dodnes se restaurace těší přízni řady skalních příznivců a někteří z nich tu mají v prosklené skříňce hned vedle výčepu v přízemí vystaven vlastní půllitr. Nechybí mezi nimi dvojnásobná olympijská vítězka, oštěpařka Barbora Špotáková, kapela Tři sestry, hokejista František Kučera a mnoho dalších. V roce 2013 byl při příležitosti 170. výročí založení pivnice zvolen králem štamgastů herec Jan Werich.
Fotokronika akcí Restaurace U Pinkasů
Těšíme se na Vaši návštěvu!